“Az OGT elsősorban a találkozóról szól és csak másodsorban a koncertekről” – interjú Kobura Attilával

Két év szünet után, szeptember szeptember 3.-án újra sötétbe borul Budapest, ugyanis megrendezésre kerül a VII. Országos Gothic Találkozó. Az elmúlt évekről, kihívásokról, nehézségekről és az idei rendezvényről beszélgettünk az esemény főszervezőjével, Kobura Attilával.

-Kérlek mutasd be az OGT-t azoknak, akik esetleg még nem hallottak volna róla!

Az OGT, azaz az Országos Gothic Találkozó 2014-ben került először megrendezésre. A Goth egy ’80-as években, a punkból kialakult ellenkultúra amely a szenvedélyt, a gótikát, az irodalmat, a tabudöntögetést és különféle kevéssé ismert filozófiai világnézeteket hivatott magába foglalni, ezáltal megfelelő alternatívát nyújtva azon kilátástalan fiatalok számára, akik nem igazán találják a helyüket a világban. Nem is szeretném nagyon szaporítani a szót ezzel kapcsolatban, ha valakit mélyebben érdekel a gótikus szubkultúra eredete és mibenléte biztosan talál róla infót az interneten.

Az OGT ezen szubkultúra kedvelőit hivatott összefogni.

Vidéken akkor már évek óta népszerűek voltak a regionális találkozók – egyszerű összeröffenés egy parkban, kifejezett program vagy struktúra nélkül, családias hangulatban – eredetileg ezt próbáltuk meg átültetni Budapestre azzal a felütéssel, hogy Magyarország összes goth-ját, és a stílus kedvelőit szívesen látjuk. Már a második évben érezhető volt, hogy a túl magas részvételi arány miatt több figyelmet kell szentelnünk a biztonságra és a kényelemre. Így alakult ki a máig tartott koncepció, mely szerint egy ideális Budapesti szórakozóhelyen koncerteket és afterparty-t tartunk, de mellette ingyenesen részt vehet bárki aki csak önmagában a találkozóra jönne, beszélgetni rég nem látott ismerőseivel.

-Utoljára 2019-ben került megrendezésre az Országos Gothic Találkozó – mi minden történt azóta?

-Elsősorban a Covid. Bár a magunk pici létszámával nem mi lettünk volna Magyarország gócpontja, de mindkét évben úgy határoztunk, hogy inkább nem kockáztatunk. Másodsorban pedig a 2019-es év tapasztalataiból próbáltunk tanulni. Abban az évben két fontos újdonság is volt kísérleti jelleggel, amelyekre egyértelmű választ adott a közösség. Nem szerettük volna elhamarkodni a következő eseményünket, nehogy esetleg valaki negatív tapasztalatokkal távozzon.

-Meg tudnál osztani egy pár kulisszatitkot a 2019-es OGT-ről? Hogyan nőtte ki így magát egy pár év alatt ez a rendezvény és hogyan sikerült olyan headlinert leszervezni, mint a Blackbriar?

-Ha nem mi szerveznénk az OGT-t valószínűleg sokkal gyorsabban növekedne mint most. (nevet) Igyekszünk mindig egy apró kis pengeélen táncolni, a közösség-központúság és a rentabilitás között. De minél többen tudnak rólunk és minél többen érkeznek hozzánk, később annál több ember kedvében szeretnénk járni. Kezdetben elég volt a Margit-szigeti romok, de már következő évben én vittem a tűzoltó készüléket a találkozó helyszínére, mert annyi vendég érkezett, hogy a biztonsági előírások már megkövetelték. A harmadik évben tudtuk, hogy egy sima margitszigeti iszogatás, zenehallgatás nem lesz elég. Toalett kellett, vizes blokk, személyvédelem, tető a fejünk fölé, ha esne az eső…stb. Ezt akkor nem tudtuk volna megteremteni a szigeten,  így leültünk beszélni a Dürer Kerttel, és végül a Dürer Kert lett az otthona az OGT-nek.

Gyakorlatilag a mostani OGT a Dürer Kert adottságaihoz igazodva alakult ki.

Zenekarok tekintetében már a második OGT-n volt egy kis kooperációnk. Pont arra a napra esett egy a zenei ízlésünkbe eléggé beleillő zenekar koncertje az A38-on, így gyakorlatilag a koncert ideje alatt a fél társaság az OGT-ről elvonult a koncertre, majd vissza. Később már szerencsére helyben volt a színpad, így aki szeretett volna élő zenét hallgatni, az már közelebb is megtehette. Már a harmadik OGT-től igyekeztünk egy-egy külföldi zenekart is hívni. A Blackbriar-t egy nagyon jó barátomon és az ő egyesületén keresztül, kooprodukcióban sikerült leszerveznünk, Farkas Gergővel és a Verse egyesülettel karöltve. Eszméletlenül profik és megbízhatók. De fellépett nálunk már cseh zenekar (Plague Called Humanity), brit együttes (Esben and the Witch) és idén egy olasz zenekar fog fellépni a Vlad in Tears személyében.

Nem vagyunk semekkorák, így nehezen tudunk megengedni több vagy még nagyobb neveket, bármennyire is szeretnénk… Talán később. Mindazonáltal sosem szabad elfelejteni, hogy az OGT elsősorban a találkozóról szól és csak másodsorban a koncertekről.

-Mennyire használtátok ki a koronavírus adta kényszerszünetet?

-Én terápiára mentem… poént félretéve, minden évben elővettük a mi kis megújuló bibliánkat, és elkezdtünk ötletelni hogy milyen koncepciója legyen az OGT-nek, végül mindig arra jutottunk, hogy amíg tartanak a fennálló korlátozások, addig inkább hagyjuk. Végül 2021 őszén nekiálltunk az idei megszervezésének. Annyit érdemes tudni, hogy bár most velem folyik az interjú, mellettem még másik 4 nagyszerű ember áll. Annie a jobbkezem és ő szervezte a kiállítók, vásárosok területét (sajnos idén ő járt a legrosszabbul), Szuszu a szervezőtársam, aki idén legfőképpen színpadmesteri feladatokat és a merch ügyeit intézi (mert, hogy idén lesz már az is, ugyancsak kísérleti jelleggel), István és Balázs a szánk. Ők kezelik elsősorban a social mediát (ami jelenleg a Facebookban merül ki) és amikor elindul a fizetett hirdetés, ők varázsolják meg, hogy lássa is azt valaki.

@mytoucheblog

2019 után újra, egész pontosan szeptember 3.-án megrendezésre kerül az Instant-Fogas Komplexumban az Országos Gothic Találkozó (OGT)! 🦇 #goth #gothic #gothgirl #gothgirlsoftiktok #gothtok #ogt #országosgothictalálkozó #nekedbe

♬ original sound – mytoucheblog

-A legutóbbi OGT volt az eddigi legnagyobb rendezvényetek. Idén milyen fellépőkre számíthatnak majd a látogatók?

-2019-ben eszméletlenül örültünk hogy a Blackbriarral és az Esbennel ünnepelhettük meg az OGT-t, azonban sok más esetben nem volt jó ötlet a 2019-es koncepció. Először is szembesülnünk kellett azzal, hogy ha több naposra szeretnénk szervezni a találkozót, akkor sokkal közelebbi és kézenfekvőbb szállást, vagy annak lehetőségét kell biztosítanunk a vendégeknek. Másodsorban nagyon fontos hogy elegendő hely maradjon a találkozóra. Az Analóg Music Hallal nagyon jó tapasztalataink voltak, azonban a koncerteken kívüli területekre sajnos nem felelt meg eléggé a közösségnek, így sok negatív visszajelzést kaptunk, hogy maga a találkozó érzete kopott meg.

Az idei koncepciónk ezt volt hivatott visszahozni, sajnos a sors közbeszólt…

Mindazonáltal fellépők esetében most sem lesz hiány. Lesznek régi arcok, új kedvencek, felfedezésre várók és külföldi vendég is. Mindkét teremben egy-egy elképesztően tehetséges, karrierjük elején álló előadót köszönthetünk: Fundead (Dark Cabaret), és Fractured Youth (Post-punk). Utánuk az OGT színpadán korábban már látott és még nem látott produkciók lépnek fel: Feuer Frei, 3ND, Machabray, Utolsó Hullám. Végül a kisszínpadot Gunmaker, a nagyot pedig a Vlad in Tears fogja zárni. Ezt követően pedig fogjuk magunkat és átmegyünk bulizni a 101Klubba egy OGT afterre.

-Idén volt egy kisebb kavarodás, végül más helyszínen kerül megrendezésre az OGT, mint ahogy azt eredetileg terveztétek. Tudnál erről egy kicsit bővebben mesélni?

-Mióta a Dürer Kert elköltözött, azóta kínlódunk az új helyszínnel kapcsolatban. Nem igazán találtunk olyan adottságaival rendelkező szórakozóhelyet, mint a Dürer Kert: közel a belvároshoz, több, külön nyíló színpaddal és nagy belső térrel rendelkező, underground szubkultúrát befogadni képes helyszínből híján van Budapest. Az Analog a közösségi tér miatt, más szórakozóhelyek pedig az áruk miatt nem feleltek meg. Nyilván az új Dürer Kert is nagyon jó, de az ő adottságaik is megváltoztak. Végül felfedeztük magunknak a Turbinát, ami lenyűgözött minket. Teljesen úgy éreztük magunkat, mintha a Dürer Kert szellemisége tért volna vissza. Több közösségi tér, külön terem a kiállításra, két színpad, és ruhatár. A korai zárással mi még meg tudtunk volna bírkózni, ahogy azt most is tesszük, de sajnos a Turbina a nyár elején nyilatkozott ideiglenes bezárásáról, így sajnos nekünk is új hely után kellett néznünk.

Számát sem tudom hány helyszínt is beszéltünk át, és mennyiben voltunk bejáráson, végül az Instant volt olyan korrekt és agilis, hogy befogadja a teljes felhozatalunkat.

Azonban számítottunk rá, hogy kompromisszumot kell kötnünk saját magunkkal. Az instant később nyitja meg kapuit, kisebb a közösségi tere és az éjszakai idősávban stabil és megszokott zenei palettával dolgoznak, így meg kellett válnunk az all-in-one koncepciótól. A kiállításra és a vásárra még próbálunk alternatívát keresni – lehet hogy a pénteki nap lesz egy megnyitó az ElizaBAT-ben, ahol kvázi megidézni próbáljuk az OGT művészi attitűdjét – továbbá az ingyenes afterre egy közeli kultikus helyszínen kerül sor, a 101Klubban. Talán kihirdetek egy ünnepélyes átvonulást a két helyszín között.

Ha az Instant nem lett volna ily’ befogadó, egyáltalán nem tudtuk volna megrendezni az idei OGT-t és a csalódott vendégek mellett még a zenekarok felé is rossz hírrel kellett volna érkeznünk. Így legalább valamelyest megmarad a hangulat… Az biztos, hogy az idei OGT-t követően újra leülünk a szervezőkkel, és tüzetesen átvesszük, milyen lehetőségeink vannak.

-Az OGT rendezvényekhez számomra rengeteg pluszt adtak az ott árusító művészek is, akiktől remek portékákat lehet a helyszínen venni – van már esetleg valami információ, hogy kik lesznek a kiállítók (ha erre persze lesz lehetőség)?

Attila: -Ezt a kérdést inkább Annie tudná megválaszolni, ő látja át leginkább a vásárosok, kiállítók helyzetét az OGT-ben.

Annie: -Az új helyszín adottságai sajnos nem teszik lehetővé, hogy a találkozóval egybekötve szervezzük meg a kiállítást és a vásárt, ezért más megoldást kellett találnunk. A kiállítás a már említett ElizaBAT magánklubban lesz, ami kétötöd részben az OGT szervezőgárdájának hobbiprojektje.

A kiállítók az OGT közönsége számára már jól ismert Suzanne Kobela (képünkön – a szerk.), és két új alkotó, Papp Virág és Tompa Dániel lesznek. Műveikben közös a sötét és groteszk ábrázolásmód, és a pszichére ható, mély drámaiság.

A vásárt idén nem fogjuk tudni a találkozóval egy időpontban megtartani, helyette egy nagyobb szabású Dark-Goth Marketet tervezünk tartani az őszi időszakban. Ennek a szervezése folyamatban van, úgyhogy ezért is érdemes követni az OGT oldalát Facebookon, és más platformokon, mert ott jövünk majd a további információkkal a rendezvény után.

Mindent összegezve, idén mindenképpen lesz OGT, és ha jól sikerül, akkor még sok-sok évig „Élhetünk Örökké”

Részletes program:

🚪Kapunyitás🚪: 16:00

🦇 Fellépők🦇
🕸 INSTANT Színpad
– 18:00 – FunDead
https://www.facebook.com/fundead.13/
– 19:00 – Utolsó Hullám
https://www.facebook.com/utolso.hullam.official/
– 20:30 – Feuer Frei – Rammstein tribute
https://www.facebook.com/feuerfreiungarn/
– 22:00 – Vlad In Tears
https://www.facebook.com/vladintearsofficial

🕸 ROBOT Színpad
– 17:30 – Fractured Youth
https://www.facebook.com/fracturedyouthofficial/
– 18:20 – Ǝ.N.D.
https://www.facebook.com/3.n.d.ebm/
– 19:30 – Machabray
https://www.facebook.com/machabray/
– 21:00 – Gunmaker
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063056180889

Jegyvásárláshoz kattints ide.

Posted by

"I associate heavy metal with fantasy because of the tremendous power that the music delivers." - Christopher Lee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.