Egy újabb, születőben lévő legenda

Nagy, vastag keretes szemüveg, összenőtt szemöldök, morcos tekintet – valahogy így képzeljük legtöbben a tudósokat, és persze nem hiányozhat a felsorolásból a könyvek irányába táplált gyengéd érzelmek sem. Persze, mint a legtöbb esetben, ezek a sztereotípiák sem igazak és ezekre történetesen egy amerikai hölgy, Deborah Harkness cáfol rá.

deborah_harkness

A most 49 éves tudós fantáziája egy pár évvel ezelőtt elkezdett dolgozni és nem elégedett meg a „száraz”, tudományos írásokkal, hanem többet akart – ekkor született meg a Mindenszentek trilógia első kötete, a Boszorkányok elveszett könyve, ami már az első héten a New York Times bestseller listájára is felkerült. „A tudomány motivált, amikor úgy döntöttem, hogy regényírásra adom a fejem. Sok olyan dolog zajlott le a történelem folyamán, amikre ép ésszel nem tudunk magyarázatot adni, pedig meg szeretnénk fejteni ezeket a dolgokat. Ha belegondolunk, egy-egy tanár történeteket mesél el, amikor történelemre oktatja a tanulóit – néha ezek a történetek igazak, néha pedig az idő múlásával rájövünk, hogy nem azok. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy mi lehet akkor, ha a vámpírokról, boszorkányokról és démonokról szóló históriák valósak, a történelem folyamán is mindvégig jelen voltak, talán egy-egy meghatározó személyiség is ’teremtmény’ volt, ez esetben hogyan befolyásolhatják a világ alakulását, és mi van akkor, ha a kávéházban a szomszédos asztalnál mondjuk egy vámpírcsalád ül. Ha mindez igaz, akkor hogyan élhetnek, vannak-e társas kapcsolataik, és ha igen, akkor milyenek– egyszóval millió kérdés fogalmazódott meg bennem ezzel kapcsolatban. Ekkor döntöttem úgy, hogy engedek a fantáziavilágom csábításának és ezeket a gondolatokat papírra vetem.”

 

deborah_h

A legtöbb ember számára ismerős az „Alkonyat” című négykötetes regény, illetve filmváltozata. Stephenie Meyer alkotását követően annyira őrültségnek tűnhet egy újabb fantasyt írni vámpírokról, mint ahogyan öngyilkosság lett volna a Harry Potter után egy másik varázslótanoncról szóló kötetet megjelentetni – Deborah azonban ezekkel a társadalmilag felállított félstatisztikákkal nem foglalkozott, és jól tette, hogy nem hallgatott a kétkedő szavakra. „Talán abban rejlik a trilógia sikeressége, hogy ez nem kifejezetten a gyerekeknek illetve tinédzsereknek lett írva, hanem sokkal inkább felnőtteknek szól. Ha belegondolunk, a Harry Potter megjelenése, azaz 1997 óta az akkori olvasóközönség felnőtt, a legtöbben huszonévesek, vagy már a harmadik ikszet is átlépték. Ezek az emberek már nem akarnak gyerekekről vagy tinédzserekről olvasni. Van már saját életük, karriert építenek és a legtöbben már talán családosok is. Amikor a nap végén befekszenek az ágyba, el akarnak menekülni a mindennapi stressz elől, szeretnének egy olyan világot találni, ami menedéket nyújt számukra. A könyv szereplői nagy titkok tudói, amiknek a legtöbben mi is a birtokában szeretnénk lenni – a trilógiában válaszokat kaphatnak bizonyos kérdésekre, még ha csak a történetek a fantázia szüleményei. Amiben pedig nagyon különbözik a legtöbb vámpír fantasytől, hogy a szereplőknek is vannak hétköznapi gondjaik, egy felnőtt szemével látják a világot, nagyon humánosak, hiszen egyáltalán nem tökéletesek. Vannak olyan pillanatok, amikor legszívesebben megfognád a főszereplőt, Diana-t és jól megráznád, hogy térjen már észhez – ezek az úgynevezett negatív tulajdonságok adnak az egész történetnek egy természetes bájt. Nagyon fontos, ami a szereplők emberségéből is fakad, hogy egyáltalán nem kiszámítható a történet, az olvasó nem sejtheti előre, hogy mi fog történni. Ha belegondolunk, a vámpíroknak nem csak izgalmas, de szomorú életük is van, hiszen sorra élik át a szeretteik halálát. Továbbá a kötet egy kicsit az alkalmazkodásra is ’neveli’ az olvasót, hiszen gondoljunk bele, hogy egy 1500 éves vámpír életének nagy részében nem használt okostelefont, azonban igazodik a folyamatosan változó világ körülményeihez, nem ragadtak le a múltban. A vámpírjaim igazából nagyon vonzó és modern személyiségek, hiszen sportkocsikat vezetnek és néha úgy érezzük,  hogy Matthew kezéhez odanőtt az iPhone-ja. Talán az egész kicsit arra hasonlít, amikor nézzük a barátainkat, akik néha boldogok, néha szomorúak, vannak jó pillanataik, de ugyanúgy követnek el hibákat is. Ami még különbözővé teszi a Mindenszentek trilógiát, az a rengeteg felhasznált történelem és tudomány – volt honnan ötleteket merítenem, hiszen nap mint nap a múlt kutatásával foglalkozom.”

adiscoveryofwitches

A korábban említett Alkonyat, Harry Potter és a Gyűrűk Ura után már szinte elvárás, hogy egy sikeres regényből filmet is készítsenek. Vajon a Mindenszentek trilógia is csatlakozni fog hamarosan a nívós felsoroláshoz? „2011-ben, az első kötet megjelenését követően a Warner Brothers – amelyik a Harry Pottert is mozivászonra vitte – megvette a könyv megfilmesítéséről szóló jogokat, ámde 18 hónapnyi munka és konzultálás után úgy döntöttek, hogy mégsem szeretnének élni a jogok adta lehetőséggel, mert túl nagy kihívást jelentett számukra a kivitelezés, ugyanis rengeteg helyszín szerepel a trilógiában és lássuk be, ezeket mind leforgatni rendkívül költséges lenne. Azonban nem kesergek e miatt, ugyanis az utóbbi fél évben újra elkezdtünk tárgyalni egy másik vállalattal a lehetséges megfilmesítésről. Habár még végleges döntés nem született, de nagyon remélem, hogy egy pár éven belül a mozivásznon is megelevenedik a történet.”

Az interjú 2014 novemberében készült és eredetileg az elitemagazin.hu-n került publikálásra. Azóta már hivatalossá vált, hogy megfilmesítik a trilógiát, s a szerző, Deborah Harkness a napokban hozta nyilvánosságra a szereposztást.

Fotók: Jusztinger Brigitta, Facebook – Deborah Harkness

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s