A boldogság mögött – Hatalmas kis hazugságok könyvkritika

A Hatalmas kis hazugságokról akkor hallottam először, amikor Magyarországon az HBO műsorára tűzte. Őszintén bevallom, fogalmam se volt arról, hogy egy bestseller alapján készült a 7 részes minisorozat, csak azt tudtam, hogy a nagyágyú Reese Witherspoon a sorozat producere és egyik főszereplője, valamint Nicole Kidmant is sikerült “befűznie”.

cq5dam.web.768.432

A kritikákat futólag olvastam, viszont azt tudtam, hogy díjakat is nyert a minisorozat, de mégsem éreztem arra késztetést, hogy egy újabb Született feleségek sorozatba ássam bele magam.

Egy pár hónap múlva aztán kaptam egy e-mailt, miszerint Magyarországon is kapható már a sorozat alapjául szolgáló regény. “Szuper!” – gondoltam magamban, hiszen éppen utazás előtt álltam és tanácstalan voltam, hogy milyen olvasmányt vigyek magammal, amit nem csak a repülőn, de akár a tengerparton is el tudok olvasni. Őszintén szólva a borító alapján elég csajosnak ítéltem, a benyomásomnak azonban ellentmondott a borító hátulján olvasható Stephen King idézet: “Pokolian jó könyv. Vicces és félelmetes.” Hm, ha valaki, akkor egy olyan nagyágyú, mint Mr. King csak nem tévedhet, ugye? Ennek megfelelően olthatatlan kíváncsisággal vetettem bele magam az olvasásba.

23659251_1284800218332334_6571517204908900370_n

Ha röviden kellene összefoglalnom, akkor a könyv olyan, mint a Harry Potter-féle mindenízű drazsék: édesre számít az ember, de belül keserű, amit csak a bevonat enyhén cukros íze tud enyhíteni. A könyv az első mondattól kezdve remekül fel van építve: az olvasó egy habos-babos regényre számít, némi gyilkolással és shoppingolással megspékelve, azonban (innentől SPOILER!) ennél nagyobbat aligha lehet tévedni e ponyva kapcsán, hiszen – habár rendkívül szórakoztató, és néhol kacagtató – nagyon komoly üzenete van, amit a gondosan kidolgozott karakterek remekül közvetítenek.

A regény központjában egy gyilkosság áll, és a legtöbb fejezetben olvasható a kihallgatott tanúk egy-egy nyilatkozata az üggyel kapcsolatban, ami amúgy kiválóan rávilágít az emberi természetre: habár nem voltak ott, fogalmuk sincs, hogy mi történt, de a saját (legtöbbször irigy vagy gonosz) “fátylukon” keresztül megpróbálják megoldani a rejtélyt.

big-little-lies-review

Először meggyőződésem volt arról, hogy a történet Jane egyéjszakás kalandja köré fog felépülni, amely gyümölcse egy fiúgyermek, Ziggy lett – részben ebben igazam volt, viszont a szálak csak az utolsó oldalakon kezdenek összefonódni.

Habár a regény olvasásakor nemigazán, csak utólag eszméltem rá, hogy a Hatalmas kis hazugságok Celeste és a “tökéletes házassága” köré van építve. Celeste zavarba ejtően gyönyörű és gazdag (gondolom kitaláltátok már, hogy a sorozatban őt alakítja Nicole Kidman), van egy jóképű férje és két ördögien rossz gyereke. Celeste leginkább a 19. századi úrinők elvárásainak felel meg: mindig kivárja a legmegfelelőbb pillanatot, hogy elmondja a véleményét vagy a gondolatait, halk, csendes, mozdulatai finomak és kimértek, mint egy gondos munkával megkomponált komolyzenei mű. Viselkedésének hátterében nem az egyénisége vagy a neveltetése áll, hanem a családon belüli erőszak.

31-big-little-lies-2.w710.h473

Amikor a könyv olvasásakor erre ráeszméltem, akkor a gyomrom görcsbe rándult és nem értettem, hogy nem jöttem rá korábban, hiszen a jelek annyira egyértelműek voltak. Ráadásul korábban én is érintett voltam a témában. Húsbavágó az, hogy a szerző, Liane Moriarty annyira aprólékosan, kidolgozottan felépíti és életszerűvé teszi a karaktert és a helyzetét, hogy automatikusan hozza magával azokat a reakciókat és gondolatokat, amelyek az ilyen helyzetek felismerésekor átfutnak az emberen.

Úgy gondolom, hogy a családon belüli erőszak még mindig nincs elég komolyan véve sem itthon, sem a világon bárhol máshol, hiszen az emberek nagy része még mindig úgy reagál egy ilyen esetre, hogy az áldozat biztosan megérdemelte. “Minek hisztizett?”, “miért nem fogta be a száját?”,  “miért nem menekül el?” – így hangzanak a leggyakoribb kérdések akkor, ha egy nő az érintett. Azonban a családon belüli erőszak áldozatai nem csak nők lehetnek, ezt sokan elfelejtik. A regény legfontosabb üzenete: “bárkivel megtörténhet”. Én hiszek abban, hogy a Hatalmas kis hazugságok egy újabb, méghozzá nagy méretű lépés lehet a családon belüli erőszak elleni harcban, hiszen könyörtelenül felnyitja az olvasók szemét.

A könyvet ide kattintva lehet megrendelni 15%-os kedvezménnyel. A tiszteletpéldányt köszönjük az Alexandra Kiadónak!

Fotók: HBO, MyTouche Blog

Posted by

"I associate heavy metal with fantasy because of the tremendous power that the music delivers." - Christopher Lee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.